Verbouwd!

Na 25 jaar is elk huis aan een grondige verbouwing toe. Dat geldt ook voor CWZ. Welke specialismen kregen in 2017 een nieuwe locatie en een frisse look?
Dermatologie & plastische chirurgie Samen in CWZ Polikliniek Jonkerbosch >>>

Samen in CWZ Polikliniek Jonkerbosch

Op 13 juli was de opening van de CWZ Polikliniek Jonkerbosch, gelegen aan de achterzijde van het CWZ-hoofdgebouw. Alleen al het glas in lood bij de entree is een bezoekje waard.

Prettig
In de polikliniek zitten verschillende afdelingen bij elkaar die nauw samenwerken en patiënten gezamenlijk behandelen. Het gaat om dermatologie, plastische chirurgie en esthetiek, en een huidtherapeut. Door de nieuwe huisvesting en manier van werken sluiten de behandelingen van deze specialismen goed op elkaar aan. Prettig voor patiënten, artsen en polikliniekmedewerkers.

Vroeger
Dermatoloog Hans Alkemade is content dat zijn afdeling van de Annastraat naar hier is verhuisd. ‘Ondanks het gevoel van saamhorigheid, de hoge teamspirit en de gezelligheid die het pand op de Annastraat met zich meebracht, zijn we blij met deze nieuwe stap. Dermatologie is inmiddels al vijf keer verhuisd. Meestal zegt men “vroeger was alles beter”, maar dat is in dit geval zeker niet zo.’

Efteling
Plastische chirurgie komt uit Sanadome. ‘Het voelt alsof we de topattractie in de Efteling zijn. Het is net alsof Droomvlucht en het Sprookjesbos in één gezamenlijk pand terecht zijn gekomen’, aldus plastisch chirurg Erwin Heine. Doktersassistent Kelly Vermeulen: ‘Ik vind het nieuwe pand heel erg mooi geworden. In Sanadome kwamen er nog weleens verdwaalde gasten in badjas vragen waar ze moesten zijn om te zwemmen. Dat is hier natuurlijk niet meer.'

Trombosedienst
In CWZ Polikliniek Jonkerbosch is ook de INR Trombosedienst gevestigd. De polikliniek is toegankelijk via de Burgemeester Daleslaan, tegenover het NEC-stadion.

Foto: Ingang Polikliniek Jonkerbosch (foto Richard Martens)

September 2017

Dermatologie & plastische chirurgie

Samen in CWZ Polikliniek Jonkerbosch

Op 13 juli was de opening van de CWZ Polikliniek Jonkerbosch, gelegen aan de achterzijde van het CWZ-hoofdgebouw. Alleen al het glas in lood bij de entree is een bezoekje waard.

Prettig
In de polikliniek zitten verschillende afdelingen bij elkaar die nauw samenwerken en patiënten gezamenlijk behandelen. Het gaat om dermatologie, plastische chirurgie en esthetiek, en een huidtherapeut. Door de nieuwe huisvesting en manier van werken sluiten de behandelingen van deze specialismen goed op elkaar aan. Prettig voor patiënten, artsen en polikliniekmedewerkers.

Vroeger
Dermatoloog Hans Alkemade is content dat zijn afdeling van de Annastraat naar hier is verhuisd. ‘Ondanks het gevoel van saamhorigheid, de hoge teamspirit en de gezelligheid die het pand op de Annastraat met zich meebracht, zijn we blij met deze nieuwe stap. Dermatologie is inmiddels al vijf keer verhuisd. Meestal zegt men “vroeger was alles beter”, maar dat is in dit geval zeker niet zo.’

Efteling
Plastische chirurgie komt uit Sanadome. ‘Het voelt alsof we de topattractie in de Efteling zijn. Het is net alsof Droomvlucht en het Sprookjesbos in één gezamenlijk pand terecht zijn gekomen’, aldus plastisch chirurg Erwin Heine. Doktersassistent Kelly Vermeulen: ‘Ik vind het nieuwe pand heel erg mooi geworden. In Sanadome kwamen er nog weleens verdwaalde gasten in badjas vragen waar ze moesten zijn om te zwemmen. Dat is hier natuurlijk niet meer.'

Trombosedienst
In CWZ Polikliniek Jonkerbosch is ook de INR Trombosedienst gevestigd. De polikliniek is toegankelijk via de Burgemeester Daleslaan, tegenover het NEC-stadion.

Foto: Ingang Polikliniek Jonkerbosch (foto Richard Martens)

September 2017

Sluit venster
Klinische neurofysiologie Mooi, nieuw, fris en fruitig! >>>

Mooi, nieuw, fris en fruitig!

De onderzoeksafdeling klinische neurofysiologie (KNF) is begin juni verhuisd naar C05. De medewerkers zijn heel blij met de nieuwe werkplek. ‘Die oogt vriendelijk en gezellig’, zegt laborant Sienneke Ruiter. ‘Alles is weer mooi, nieuw, fris en fruitig.’

Verademing
‘Op de oude plek zaten we in uitwerkruimtes midden in de gang. Patiënten kwamen vaak nog even naar binnen. Nu hebben we een echte backoffice, wat ontzettend prettig werkt. Echt een verademing’, aldus Sienneke. Ook veel patiënten zijn blij met de nieuwe locatie, merkt Sienneke. Het valt hen wel op dat de kamers wat kleiner zijn dan op de oude afdeling. ‘Qua oppervlak hebben de onderzoekskamers inderdaad wat ingeleverd, maar daar staat tegenover dat patiënten nu wat korter in deze ruimtes hoeven zijn. De afdeling ligt op een andere plek in het ziekenhuis. Het is niet verwonderlijk dat onze patiënten, die vaak chronisch ziek zijn, even moeten wennen om de weg naar ons te vinden.’

Kortere lijntjes
Een groot voordeel is dat de verpleegafdeling om de hoek ligt. Voor de patiënt die onderzoeken krijgt tijdens opname, is dit prettiger. ‘In 2018 komt ook de poli naar KNF toe. Die poli ligt nu aan de andere kant van het ziekenhuis. Dan wordt het één geïntegreerd neurologisch blok. De lijntjes tussen neurologen en laboranten zullen dan veel korter zijn. Het wordt gemakkelijker om bij elkaar binnen te lopen en te overleggen. Daardoor kunnen we de patiënt nog beter helpen’, aldus afdelingshoofd Dorien van Dijk. ‘Door deze verhuizing hebben we alles flink opgeruimd en maken we een nieuwe start. Ik ben heel blij voor de laboranten, want zij zitten, na 21 jaar, eindelijk op een locatie met daglicht. Heel erg belangrijk.’

Foto: de ingang van onderzoeksafdeling KNF (foto Richard Martens)

September 2017

Klinische neurofysiologie

Mooi, nieuw, fris en fruitig!

De onderzoeksafdeling klinische neurofysiologie (KNF) is begin juni verhuisd naar C05. De medewerkers zijn heel blij met de nieuwe werkplek. ‘Die oogt vriendelijk en gezellig’, zegt laborant Sienneke Ruiter. ‘Alles is weer mooi, nieuw, fris en fruitig.’

Verademing
‘Op de oude plek zaten we in uitwerkruimtes midden in de gang. Patiënten kwamen vaak nog even naar binnen. Nu hebben we een echte backoffice, wat ontzettend prettig werkt. Echt een verademing’, aldus Sienneke. Ook veel patiënten zijn blij met de nieuwe locatie, merkt Sienneke. Het valt hen wel op dat de kamers wat kleiner zijn dan op de oude afdeling. ‘Qua oppervlak hebben de onderzoekskamers inderdaad wat ingeleverd, maar daar staat tegenover dat patiënten nu wat korter in deze ruimtes hoeven zijn. De afdeling ligt op een andere plek in het ziekenhuis. Het is niet verwonderlijk dat onze patiënten, die vaak chronisch ziek zijn, even moeten wennen om de weg naar ons te vinden.’

Kortere lijntjes
Een groot voordeel is dat de verpleegafdeling om de hoek ligt. Voor de patiënt die onderzoeken krijgt tijdens opname, is dit prettiger. ‘In 2018 komt ook de poli naar KNF toe. Die poli ligt nu aan de andere kant van het ziekenhuis. Dan wordt het één geïntegreerd neurologisch blok. De lijntjes tussen neurologen en laboranten zullen dan veel korter zijn. Het wordt gemakkelijker om bij elkaar binnen te lopen en te overleggen. Daardoor kunnen we de patiënt nog beter helpen’, aldus afdelingshoofd Dorien van Dijk. ‘Door deze verhuizing hebben we alles flink opgeruimd en maken we een nieuwe start. Ik ben heel blij voor de laboranten, want zij zitten, na 21 jaar, eindelijk op een locatie met daglicht. Heel erg belangrijk.’

Foto: de ingang van onderzoeksafdeling KNF (foto Richard Martens)

September 2017

Sluit venster
Polikliniek CWZ Waalsprong 'Ruimer, net zo persoonlijk' >>>

'Ruimer, net zo persoonlijk' 

De inwoners van Nijmegen-Noord kennen de buitenpoli van CWZ wel. Dat lage, grijze noodgebouw. Goed nieuws: de poli heeft eindelijk een permanente huisvesting. Vanaf oktober vinden alle spreekuren en ondersteunende activiteiten plaats in het gloednieuwe gebouw erachter.

Frisse uitstraling
Jet Liebrand is met haar laatste klus bezig. Ze heeft haar functie als hoofd buitenpoliklinieken (Waalsprong en Druten)  inmiddels overgedragen aan Mariël Kamps, maar loodst de Waalsprong nog wel naar de nieuwe locatie. Op 9 oktober gaan de poliklinieken spreekuur draaien op de nieuwe plek en op 2 november is de officiële opening. Jet is vooral in haar nopjes met de ambiance van de nieuwe spreek- en onderzoekskamers. ‘Ze zijn ruimer, schoner en hebben een frisse uitstraling. Dit past heel goed bij de gastvrijheid waar CWZ voor staat. De oude huisvesting, dat kon echt niet meer’.

MRI
Meerdere spreekkamers hebben een onderlinge verbindingsdeur. Bij kindergeneeskunde bijvoorbeeld hoeven de kinderen die al uitgekleed zijn niet meer via de gang naar de arts toe. In plaats daarvan komt de dokter via de tussendeur naar de kinderen toe. ‘Veel vriendelijker en handiger’, aldus Jet. Het nieuwe gebouw heeft vier wachtkamers: twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. De baliemedewerker vertelt elke bezoeker bij binnenkomst persoonlijk waar hij moet plaatsnemen. Een van deze wachtkamers bevindt zich in het ‘diagnostiekdeel’, waar de MRI de grootste blikvanger is. Jet bevestigt trots: ‘De nieuwe MRI is een geweldige aanwinst voor de regio.’

Gastvrij
De temperatuur zal in het nieuwe gebouw aangenamer en stabieler zijn dan voorheen, dankzij de luchtbehandeling. Verder blijven de door patiënten geroemde voordelen van gratis parkeren en gratis koffie en thee bestaan. Jet licht toe: ‘De ruimten mogen dan sober zijn, de vriendelijke ontvangst en de gratis faciliteiten zijn voor ons zeer belangrijk om het laagdrempelige karakter van de Waalsprong te kunnen voortzetten.’ Jet is niet bang dat het nieuwe pand onpersoonlijker is. ‘Het persoonlijke is wat telt. Gastvrijheid en oog voor iedere patiënt afzonderlijk staan bij de medewerkers van de Waalsprong hoog in het vaandel.’

Foto: Jet Liebrand (links) en Mariël Kamps, het huidige en het nieuwe hoofd buitenpoliklinieken (foto Richard Martens)

September 2017

Polikliniek CWZ Waalsprong

'Ruimer, net zo persoonlijk' 

De inwoners van Nijmegen-Noord kennen de buitenpoli van CWZ wel. Dat lage, grijze noodgebouw. Goed nieuws: de poli heeft eindelijk een permanente huisvesting. Vanaf oktober vinden alle spreekuren en ondersteunende activiteiten plaats in het gloednieuwe gebouw erachter.

Frisse uitstraling
Jet Liebrand is met haar laatste klus bezig. Ze heeft haar functie als hoofd buitenpoliklinieken (Waalsprong en Druten)  inmiddels overgedragen aan Mariël Kamps, maar loodst de Waalsprong nog wel naar de nieuwe locatie. Op 9 oktober gaan de poliklinieken spreekuur draaien op de nieuwe plek en op 2 november is de officiële opening. Jet is vooral in haar nopjes met de ambiance van de nieuwe spreek- en onderzoekskamers. ‘Ze zijn ruimer, schoner en hebben een frisse uitstraling. Dit past heel goed bij de gastvrijheid waar CWZ voor staat. De oude huisvesting, dat kon echt niet meer’.

MRI
Meerdere spreekkamers hebben een onderlinge verbindingsdeur. Bij kindergeneeskunde bijvoorbeeld hoeven de kinderen die al uitgekleed zijn niet meer via de gang naar de arts toe. In plaats daarvan komt de dokter via de tussendeur naar de kinderen toe. ‘Veel vriendelijker en handiger’, aldus Jet. Het nieuwe gebouw heeft vier wachtkamers: twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. De baliemedewerker vertelt elke bezoeker bij binnenkomst persoonlijk waar hij moet plaatsnemen. Een van deze wachtkamers bevindt zich in het ‘diagnostiekdeel’, waar de MRI de grootste blikvanger is. Jet bevestigt trots: ‘De nieuwe MRI is een geweldige aanwinst voor de regio.’

Gastvrij
De temperatuur zal in het nieuwe gebouw aangenamer en stabieler zijn dan voorheen, dankzij de luchtbehandeling. Verder blijven de door patiënten geroemde voordelen van gratis parkeren en gratis koffie en thee bestaan. Jet licht toe: ‘De ruimten mogen dan sober zijn, de vriendelijke ontvangst en de gratis faciliteiten zijn voor ons zeer belangrijk om het laagdrempelige karakter van de Waalsprong te kunnen voortzetten.’ Jet is niet bang dat het nieuwe pand onpersoonlijker is. ‘Het persoonlijke is wat telt. Gastvrijheid en oog voor iedere patiënt afzonderlijk staan bij de medewerkers van de Waalsprong hoog in het vaandel.’

Foto: Jet Liebrand (links) en Mariël Kamps, het huidige en het nieuwe hoofd buitenpoliklinieken (foto Richard Martens)

September 2017

Sluit venster
Operatiekamers Een OK met daglicht! >>>

Een OK met daglicht!

Rond de kerst van dit jaar neemt CWZ twee nieuwe OK’s in gebruik. Eén daarvan is de robot-OK. Monteurs zijn dagelijks druk bezig om alles gereed te maken: wanden plaatsen, vloeren leggen, elektra aansluiten. Er is nog veel werk in uitvoering op de bouwplaats.

Robot 'aankleden'
De nieuwe robot OK-ruimte bestaat uit twee aparte kamers: één voor de robot en één voor de operatie. Het voordeel van deze operatiekamer is dat de robot zijn eigen ruimte heeft en niet meer naar een andere operatiekamer hoeft te worden vervoerd. Terwijl het operatieteam de patiënt onder narcose brengt, wordt in de voorbereidende ruimte de robot 'aangekleed'.

Tevreden
'De ruimtes zijn ontwikkeld samen met de afdeling. Zo hebben we straks een efficiënt ingedeelde ruimte, waar iedereen tevreden over zal zijn', aldus projectleider Geert Hoiting. Ook Monique Latta, hoofd chirurgie OK-complex en behandelcentrum, kan niet wachten om de ruimtes te gaan gebruiken. 'Een heel groot pluspunt van deze nieuwe OK’s is dat ze beide daglicht hebben.'

Foto: OK in aanbouw (foto Richard Martens)

September 2017

Operatiekamers

Een OK met daglicht!

Rond de kerst van dit jaar neemt CWZ twee nieuwe OK’s in gebruik. Eén daarvan is de robot-OK. Monteurs zijn dagelijks druk bezig om alles gereed te maken: wanden plaatsen, vloeren leggen, elektra aansluiten. Er is nog veel werk in uitvoering op de bouwplaats.

Robot 'aankleden'
De nieuwe robot OK-ruimte bestaat uit twee aparte kamers: één voor de robot en één voor de operatie. Het voordeel van deze operatiekamer is dat de robot zijn eigen ruimte heeft en niet meer naar een andere operatiekamer hoeft te worden vervoerd. Terwijl het operatieteam de patiënt onder narcose brengt, wordt in de voorbereidende ruimte de robot 'aangekleed'.

Tevreden
'De ruimtes zijn ontwikkeld samen met de afdeling. Zo hebben we straks een efficiënt ingedeelde ruimte, waar iedereen tevreden over zal zijn', aldus projectleider Geert Hoiting. Ook Monique Latta, hoofd chirurgie OK-complex en behandelcentrum, kan niet wachten om de ruimtes te gaan gebruiken. 'Een heel groot pluspunt van deze nieuwe OK’s is dat ze beide daglicht hebben.'

Foto: OK in aanbouw (foto Richard Martens)

September 2017

Sluit venster
Sportgeneeskunde Dicht bij de collega's in het ziekenhuis >>>

Dicht bij de collega's in het ziekenhuis 

Sportarts Irene Hendriks verhuisde eind juni met haar team van het Sanadome naar het tijdelijke polikliniekgebouw op A75. 'Het is fijn om dicht bij onze collega's in het ziekenhuis te zitten.'

Balie
De nieuwe plek op A75 is soms nog wennen. De inrichting is oké, vindt Irene. 'De kamers zijn aan de krappe kant, met name als er een aantal personen tegelijk op een kamer is. Ook met apparatuur en oefeningen van de patiënt is het soms een beetje passen en meten.' Er zijn zeker ook voordelen te noemen, beaamt Irene: 'Het is fijn om dicht bij de collega’s uit het ziekenhuis te zitten. De teamkamer is lekker ruim. Ook is het prettig dat we nu een balie hebben om mensen te ontvangen. Het is veel duidelijker dan in het Sanadome waar zij zich moeten aanmelden.'

Uitgezwaaid
Irene is vol lof over hoe haar team begeleid is bij de verhuizing. 'In het begin konden we een gesprek horen van een collega in een naastgelegen kamer. Ik heb daar een melding van gedaan en na een week was er isolatie aangelegd. Fijn dat dit zo snel is opgelost.' Ze heeft exact 15 jaar in het Sanadome gewerkt. 'Het was een fijne plek: de uitstraling was luxe, de kamers ruim en we hadden een mooi uitzicht. We zijn trouwens op een leuke manier uitgezwaaid door het Sanadome met een afsluitend etentje, samen met plastische chirurgie.'

Foto: een deel van team van sportgeneeskunde (foto Patricia Rehe)

September 2017

Sportgeneeskunde

Dicht bij de collega's in het ziekenhuis 

Sportarts Irene Hendriks verhuisde eind juni met haar team van het Sanadome naar het tijdelijke polikliniekgebouw op A75. 'Het is fijn om dicht bij onze collega's in het ziekenhuis te zitten.'

Balie
De nieuwe plek op A75 is soms nog wennen. De inrichting is oké, vindt Irene. 'De kamers zijn aan de krappe kant, met name als er een aantal personen tegelijk op een kamer is. Ook met apparatuur en oefeningen van de patiënt is het soms een beetje passen en meten.' Er zijn zeker ook voordelen te noemen, beaamt Irene: 'Het is fijn om dicht bij de collega’s uit het ziekenhuis te zitten. De teamkamer is lekker ruim. Ook is het prettig dat we nu een balie hebben om mensen te ontvangen. Het is veel duidelijker dan in het Sanadome waar zij zich moeten aanmelden.'

Uitgezwaaid
Irene is vol lof over hoe haar team begeleid is bij de verhuizing. 'In het begin konden we een gesprek horen van een collega in een naastgelegen kamer. Ik heb daar een melding van gedaan en na een week was er isolatie aangelegd. Fijn dat dit zo snel is opgelost.' Ze heeft exact 15 jaar in het Sanadome gewerkt. 'Het was een fijne plek: de uitstraling was luxe, de kamers ruim en we hadden een mooi uitzicht. We zijn trouwens op een leuke manier uitgezwaaid door het Sanadome met een afsluitend etentje, samen met plastische chirurgie.'

Foto: een deel van team van sportgeneeskunde (foto Patricia Rehe)

September 2017

Sluit venster